11 czerwca 2013

Grillowane szparagi z sezamem



Lubię szparagi. Są delikatne w smaku i zachęcające swoim zielonym kolorem. Sezam też lubię, ba... w zasadzie to uwielbiam. A więc szparagi+sezam równa się połączenie dla mnie idealne. Idealne na dodatek do obiadu lub samodzielne danie.


Sposób przygotowania.

Pęczek lub połowę umyć, odłamać szparagom "dupki" w miejscu, gdzie roślina sam pęka. Generalnie chodzi o to, aby pozbyć się lekko i trochę bardziej zdrewniałych części. Jeśli mamy grube zielone szparagi (takie nie pierwszej świeżości) warto je obrać za pomocą noża lub obieraczki do ziemniaków.
Ułożyć je na gorącej patelni do grillowania i przejechać po nich delikatnie pędzelkiem zamoczonym w oliwie z oliwek lub oleju. Obsypać delikatnie solą. Szparagi grillować z obu stron po kilka minut, w zależności od pożądanej miękkości.
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką ziarenek sezamu. Dorzucić szparagi i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć do momentu, aż ziarenka sezamu się przyrumienią.


UWAGA NA KALORIE! Można również grillować szparagi bez oliwy albo zrezygnować z dodawania masła i zmieszać ugrillowane szparagi z podprażonym na suchej patelni sezamem. Również sól można pominąć, ponieważ sezam może być dość słony. Wszystko w kwestii uznania :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz